Chufameel en amandelmeel

Amandelmeel is waarschijnlijk het meest gebruikte alternatief voor granenmeel en meel om mee te bakken in de paleowereld. Het is een heerlijk meel en fijn om mee te bakken. Hoe verhoudt chufameel (tijgernotenmeel) zich met amandelmeel?

Voedingswaarde

Als eerste een vergelijking van voedingsstoffen.

Wat het meeste opvalt:

 • Amandelmeel is vetter, rijker aan eiwit en lager in koolhydraten.
 • Amandelmeel heeft een hoger gehalte aan onverzadigde vetten dan chufameel. Deze zijn minder stabiel bij verhitting dan verzadigde vetten. Het is desondanks niet waarschijnlijk dat de vetten oxideren (en zo ongezond worden) bij verhitting aangezien de vetten niet als olie gebruikt worden maar als een complete voeding. Ook wordt er waarschijnlijk niet op een zo’n hoge temperatuur gebakken dat de vetten niet stabiel meer zijn, amandelen hebben namelijk een rookpunt van 216c. Tevens beschermt de vitamine E de vetzuren tegen oxidatie.

De voordelen van chufameel

 • chufameel bevat meer koolhydraten en minder vetten dan amandelmeel. Het geeft de chufameel zijn zoete smaak, amandelmeel is wat zwaarder. Het grote voordeel hiervan is dat je veel minder suiker hoeft te gebruiken in een recept. Ook fijn voor mensen die minder vet willen eten.
 • amandelen bevatten als noot zijnde veel omega 6, waar de meeste mensen al meer dan genoeg van binnen krijgen. Chufa’s bevatten veel omega 9 en weinig omega 6.
 • de chufa is geen noot maar een knolgewas, dus ook geschikt bij een notenallergie.
 • chufa’s bevatten korte en middellange vetzuren welke snel worden opgenomen als energie. Amandelen bevatten lange keten vetzuren die als vet worden opgeslagen.

Verder bevatten amandelen meer antinutriënten dan chufa’s. Door amandelmeel te gebruiken in bijvoorbeeld een brood is de hoeveelheid gebruikte amandelen vele malen groter dan wanneer je amandelen los uit de hand zou eten. De hoeveelheid genuttigde antinutriënten is zo een stuk groter.

De voordelen van amandelmeel

 • Het gewone Chufameel kan een wat zanderige ervaring geven. Bij koekjes merken wij er zelf niets van maar bij de wat fijnere baksels kan het aanwezig zijn. Wij zien het gewoon als een eigenschap en hebben er geen moeite mee, andere mensen staat het tegen. Het Chufameel Extra Fijn heeft dit niet of nauwelijks.
 • amandelmeel is rijk aan calcium en wint het ook bij sommige andere mineralen.
 • amandelmeel is minder droog dan chufameel

Smaak

Amandelen smaken naar… amandelen! Chufa’s hebben een eigen smaak, nootachtig en vergelijkbaar met een kastanje. Chufameel is een stuk zoeter.

Amandelmeel vervangen door chufameel

 • door het zoetgehalte van chufameel hoef je minder suiker te gebruiken in een recept. Je kunt het makkelijk proberen met de helft van de hoeveelheid.
 • door het lagere vetgehalte kan het het recept ten goede komen wanneer je wat extra vet toevoegt in de vorm van chufaolie of kokosolie. Ook yoghurt werkt goed.
 • eieren, gelatine of wat extra vocht toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld appelmoes of puree van pompoen of pastinaak, komt het recept ten goede doordat chufameel wat droog kan zijn.