...

Gezondheid begint in je darmen

Doe een korte zoektocht op ‘darmflora’ in het nieuws en je krijgt koppen als:

NRC:

Beau Monde

Medisch Contact

Max

Medisch Dossier

Nederlands Dagblad

Hartstichting

Wow! Het lijkt er steeds meer op dat de darmflora in verband staat met diverse gezondheidsklachten. Het lijkt dan ook logisch om te werken aan een zo gezond mogelijke darmflora. De chufa kan daarbij helpen met de dubbele vezelwerking.

Verstoorde darmflora

Volgens de Maag Lever Darmstichting wordt een verstoorde darmflora veroorzaakt door:

  • Een infectie of een ziekte
  • Gebruik van sommige medicijnen waaronder antibiotica
  • Sommige behandelingen zoals bestraling of een operatie
  • Stress
  • Langdurig ongezond eten met weinig vezels

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels is 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Soms lees je dat de oermens wellicht wel 100 gram vezels heeft gegeten. Dit komt uit een artikel van radioloog Stanley Boyd Eaton over wat de oermens waarschijnlijk gegeten heeft, zie deze samenvatting op Pubmed.

Ik heb zijn originele artikel uit 1985 gelezen en daarin heeft Eaton het echter over 45,7 gram vezels per dag. Niet een heel groot verschil met de geadviseerde hoeveelheid van nu! Het lastige is: de meeste mensen komen daar niet aan en eten vandaag de dag 15 – 23 gram vezels…

Wat kun je doen?

Voldoende drinken en slapen en een goede hygiëne zal al helpen je darmflora te verbeteren. Wat betreft voeding kun je zelf meer vezels gaan toevoegen.

Twee soorten vezels

De ‘gewone’ vezels, de onfermenteerbare vezels zijn algemeen bekend en zitten in groenten en fruit en in volkorenproducten (welke echter ook nadelen hebben). Ze zorgen voor een beter stoelgang. Minder bekend zijn de fermenteerbare vezels die ook eindigen in je dikke darm en daar dienst doen als voeding voor je darmflora. Dit wordt ook wel prebiotica genoemd.

Waarom wil je dat?

Wanneer de bacteriën in je dikke darm zich voeden met deze vezels produceren ze butyraten, boterzuur. Deze butyraten voeden de cellen van de darmen. Ze maken de darmen sterker, zorgen ervoor dat de darmen meer voedingsstoffen opnemen en zorgen voor een optimale pH in de darm. Boterzuur beschikt ook over ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoe kom je aan deze vezels?

Er zijn meer manieren maar ze zitten ook in de chufa!

De chufa is rijk aan de gewone vezels met z’n 11-16 gram vezels / 100 gram. Dat de chufa ook de fermenteerbare vezels bevat laat het volgend filmpje zien waarin er gekeken wordt naar ‘horchata’, een in Valencia (Spanje) bekend drankje welke gemaakt wordt van de chufa.

De chufa is een makkelijke manier om direct te beginnen met het verbeteren van je darmflora en daarmee met je gezondheid! Met een handje per dag verhoog je je inname van vezels al met een paar gram per dag én voed je je darmflora. De bacteriën zullen je dankbaar zijn.

Seraphinite versnellerOptimized by Seraphinite versneller
Zet de site op hoge snelheid om aantrekkelijk te zijn voor mensen en zoekmachines.