...

Chufa’s of tijgernoten en coeliakie

We hadden onlangs een interessant mailcontact met een mevrouw met coeliakie of chufa’s geschikt zouden zijn voor mensen met coeliakie. Eerst een opsomming:

  • tarweallergie is het krijgen van een allergische reactie op tarwe, andere granen kunnen wel gegeten worden
  • glutensensitiviteit kun je hebben als je getest bent op tarweallergie of coeliakie, dit niet aantoonbaar is maar je toch last krijgt van gluten
  • coeliakie (of glutenintolerantie), het in z’n geheel niet kunnen verdragen van gluten

Dit laatste was voer voor iets wat ik niet wist. Ik dacht, chufa’s zijn glutenvrij en dus ook geschikt voor mensen met coeliakie. Door de mevrouw van het mailcontact kwam ik erachter dat er een grens is tot wanneer een product glutenvrij mag heten. Die grens is 20 ppm, ofwel 20 milligram per kilo. Deze 20 milligram is voor de meeste coeliakiepatiënten een veilige norm, maar kan voor een enkeling die extreem gevoelig is alsnog voor problemen zorgen.

Elke stap in het productieproces kan een risico opleveren…

Haar vraag was dan ook, hoe worden de chufa’s geoogst, getransporteerd, verpakt en vervoerd? Makkelijk om hier achter te komen is dat echter niet en uiteindelijk geeft het geen garanties dat de chufa 100% vrij is van gluten.

Want van een gegeven, een glutenvrij product de chufa, kom je op proces, namelijk een gecontroleerd certificeringssysteem. Onze leverancier is gecertificeerd glutenvrij, wij zelf niet aangezien dit een hoop geld kost maar we werken wel glutenvrij.

Als een certificaat echter niet voldoet (vanwege de 20 ppm grens die alsnog te hoog is voor extreem gevoelige coeliakiepatiënten), kom je eigenlijk op willekeur, toeval en geluk. Geluk als de chauffeur van de tractor of medewerker in Spanje geen tarwebroodje eet of de boer in Afrika (Niger) toevallig niet thuis wat tarwe heeft staan. Al krijgen wij inzicht in dit willekeur en toeval, het suggereert veiligheid welke er waarschijnlijk niet is.

Een 100% waterdicht systeem

Ik wees haar op het ene systeem welke wel voor 100% waterdicht is  – het lichaam! Of het een optie was één chufa te eten. Ze heeft uiteindelijk een handje vol chufa’s gegeten met gelukkig een goede uitkomst. In eerste instantie geen last. Om het zeker te weten moest ze nog vaker en langer testen.

Nogmaals, voor de meeste mensen met coeuliakie is ‘glutenvrij’ genoeg!

Zie voor meer informatie de Nederlandse Coeliakie Vereniging NCV.

Seraphinite versnellerOptimized by Seraphinite versneller
Zet de site op hoge snelheid om aantrekkelijk te zijn voor mensen en zoekmachines.