In de RTL Z doc ‘Superfoods: Hoe Zit Het Nu Echt?’ werd er aandacht besteed aan de chufa en de vezels in de chufa. Zoals je wellicht weet is de chufa rijk aan vezels, maar heb je daar iets aan wanneer je er de melkdrank horchata van maakt?
Het antwoord is ja! De vezels in de chufa zijn vooral de oplosbare vezels. Maak je er horchata van, dan komen deze vezels in je horchata. Dr. Perez, microbioloog heeft onderzoek gedaan naar de effecten van chufa’s op de spijsvertering.
Als je horchata drinkt (of chufa’s eet), worden ze verteerd door je speeksel, maag en dunne darm. Behalve de oplosbare vezels, die komen in de dikke darm terecht. De bacteriën daar voeden zich met de vezels en produceren melkzuur. Dr. Perze heeft dat aangetoont door oplosbare vezels uit horchata toe te voegen aan een paarse vloeistof met darmbacteriën. Bij het aanwezig zijn van melkzuur zou de paarse vloeistof geel moeten worden.
Waarom is dat iets goeds?
Deze darmbacteriën produceren ook boterzuur, butyraten. Deze butyraten voeden de cellen van de darmen. Ze maken de darmen sterker, zorgen ervoor dat de darmen meer voedingsstoffen opnemen en zorgen voor een optimale pH in de darm.
Jesse van der Velde voegt daar nog aan toe: “butyraten zijn korte ketenvetzuren die over infectieremmende eigenschappen beschikken, nf-kappa-beta (ontstekingsreacties) remmen en ons spijsverteringsstelsel beschermen tegen chronische ontstekingen, zoals colitis ulcerosa (o.a. Scheppach, 1992) en de ziekte van Crohn (Di Sabatino et al., 2005). De darmbacteriën in ons lichaam kunnen zelf butyraten aanmaken als zij in aanraking komen met vezels (daarom is het eten van voldoende vezels zo belangrijk!).”
Hier heel het stukje film.
Chufa’s maken je darmen blij!