...

Horchataroute in Valencia

Dé plek om het verhaal van chufa te leren kennen is Valencia in Spanje. In Alboraya, een klein dorpje net boven Valencia, maken het weer, de zanderige grond en de beschikbaarheid van water het gebied ideaal voor de teelt van chufa’s. Het drankje wat van oudsher wordt gemaakt van chufa is Horchata en wordt in Valencia al honderden jaren gedronken.

Sinaasappels
Sinaasappels

Vorig jaar gingen wij voor het eerst naar Valencia en dat beviel ons zo goed dat wij dit jaar weer zijn geweest. Op de kaart staan alle plekken aangegeven.

Vlucht en overnachting

Vorig jaar vertrokken we met Transavia vanaf Rotterdam / The Hague Airport, dit jaar met Transavia vanaf Eindhoven Airport. We waren €294 kwijt aan 2 tickets, vaste zitplaatsen en één koffer. Een foutje waar we laat achterkwamen, de terugreis had geen aansluiting op een trein terug naar de omgeving van Den Haag. Iets om rekening mee te houden, wij waren nu €60 extra kwijt aan een parkeerplek voor een week. Na de terugreis nog ‘s avonds laat gaan rijden had ook niet onze voorkeur.

Station Valencia
Station Valencia

Via booking.com boekte wij een appartement in de wijk Russafa (1. op de kaart), net onder het centrum van Valencia. Vlakbij het station, de metro en je loopt zo de oude stad in. De wijk is rustig en heeft zelf ook genoeg te bieden. We betaalde ongeveer €600 voor 7 nachten voor 2 personen.

Horchata

Wij kwamen naar de stad voor horchata. Er zijn heel veel plekken waar je horchata kunt drinken (horchateria), maar de ene is de andere niet.

El Siglo en Santa Catalina (2.)

De twee oudste horchateria’s liggen in het centrum. De ene, El Siglo uit 1836 was aan het verbouwen, er was gelukkig nog een mooie tegelafbeelding zichtbaar.

De andere, Santa Catalina welke al 2 eeuwen zou bestaan was wel open en daar dronken we horchata en aten we chufa-ijs en fartons. Fartons zijn eigenlijk lege, luchtige broodjes die op zichzelf niet zo lekker zijn maar vooral bedoeld zijn om in je horchata te dopen.

De horchata is hier erg zoet! Een tip is wel om hier voor chufaolie te kijken, 250 ml is hier €9,90.

Xé Valencia (3.)

Een andere horchateria is Xé Valencia, met een modernere uitstraling. Wat ons hier aantrok was ‘La horchata de chufa sin azúcar‘ oftewel horchata zonder suiker. Jammer genoeg was hij er niet toen wij er om vroegen en bij het doorvragen bleek er geen suiker in te zitten maar wel stevia en fructose.

Daniel (4.)

Een betere horchateria die wel echt horchata zonder suiker verkoopt is Daniel in de markthal van Colon. Hier zit beneden ook een leuk Japans restaurant waar we volgend jaar heen willen. Je kunt beneden ook naar de wc. Casa de L’Orxata is een andere horchateria waar we niet geweest zijn, dit merk verkoopt ook zijn horchata in kant-en-klare pakken waar echter wel een dosis e-nummers inzitten.

We ontdekte Daniel de laatste ochtend. Volgend jaar gaan we vragen of de horchata ook mee te nemen is voor thuis.

Punt de Sabor (5.)

Punt de Sabor horchata
Punt de Sabor horchata

Een Horchata welke wij lekker vonden (niet te zoet) was die bij Punt de Sabor. Het is een biologische winkel waar wij graag komen. Je kunt hier veel groenten kopen en verse sapjes. De horchata wordt hier gezoet met een klein beetje rietsuiker.

Mercado Central (6.)

Chufa's Mercado Central
Chufa’s Mercado Central

De grote markthal in het midden van de stad. Een schitterend gebouw waar je naast horchata veel vlees en verse vis kunt kopen, naast groenten, noten en zuidvruchten. Wil je zelf horchata maken in je verblijf dan kun je hier ook makkelijk losse chufa’s aanschaffen.

Bij een horchateria in de markthal waarvan ik de naam vergeten ben op te schrijven is een leuk filmpje te zien over chufa’s en het maken van horchata.

Món Orxata (7.)

Een grote leverancier van chufa’s komt uit Alboraya en heet Món Orxata. Het is het bedrijf achter de ChufaMix. Ze hebben verspreid over de stad meerdere karretjes staan waar je verse horchata kunt kopen, zoals je bij ons een ijsje haalt. Sommige van de karretjes verkopen biologische horchata, zoet desalniettemin. Món Orxata heeft ook een eigen winkel nabij het station (voor de hoge snelheidslijn). Je kunt hier veel producten van ze kopen en ook verse horchata drinken.

Andere chufa ontdekkingen

In de wijk Benimaclet gingen wij naar een ecologische markt en tapasroute. Dat laatste viel wat in het water want kennelijk duurde dat onderdeel tot 14.00 uur i.p.v. de 18.00 uur zoals vermeld op de poster. Ook voor de markt waren wij net op tijd maar wat een vondst, een bedrijf ‘Xufacity‘ genaamd had een hele kraam vol zelfgemaakte chufaproducten. We hebben er veel inspiratie door opgedaan.

Andere plekken om te bezoeken

Almalibre Acai Bar (8.)

Een geweldige toepassing van horchata vonden we bij Almalibre Acai Bar. Hier combineren ze horchata met acai met de passende naam ‘Valencian Amazon’, wat ons betreft een geslaagde combinatie. Ook op de acai bowl kun je kiezen voor chufa’s als topping. Een leuke plek welke vooral door toeristen bezocht leek te worden.

 Malmö (9.)

Malmö
Malmö

We wilden naar het vaak beschreven biologische restaurant Copenhagen maar deze was gesloten, onder dezelfde groep valt echter Molmö. Het eten zag er top uit, maar onze honger werd niet echt gestild vanwege de vele koolhydraten en groentes. We eten zelf geen sojaproducten of veel noten wat het op zichzelf wel weer een fijn biologisch veganistisch restaurant maakt.

Bodegá de la Sarieta (10.)

Bodego de la Sarieta
Bodego de la Sarieta

Op zoek naar de lekkerste paella van Valencia kwamen we via reviews op Bodegá de la Sarieta. Een gezellige zaak welke je even moet zoeken, met vriendelijk personeel. De paella duurt een half uur dus als je honger hebt kun je beter eerst een voorgerechtje bestellen.

De paella was lekker, we kregen één pan waar we samen uit konden eten. Of het de lekkerste paella van Valencia is moet blijken, volgend jaar bezoeken we weer een andere zaak.

Kimpiri (11.)

Ook een veganistisch restaurant waar ze hoge kwaliteit eten opdienen is Kimpiri. Ze hebben een Japanse inslag en is één van de weinige plekken waar er ook aandacht wordt besteed aan thee, wij dronken Kukicha bij het eten.

Mel I Salut (12.)

Honing is in Spanje stukken goedkoper dan in Nederland evenals propolis en bijenpollen. Een geweldige winkel om honing te kopen is Mel I Salut. Ze hebben een rijke collectie aan honing, van pikzwart tot bijna wit. Ook een Limoncello met alleen maar suikers van het fruit, ook in sinaasappelversie.

Bluebell coffee (13.)

Ik heb een zwak voor koffiezaken! Met mooie koffie welteverstaan, deze zijn in Valencia niet makkelijk te vinden. Een uitzondering is ‘Bluebell Coffee’ welke ook nog eens vlak bij ons appartement lag. Het zijn mensen met een passie voor koffie en de sfeer is heerlijk rustig.

Biologische supermarkten

Wanneer je zoals wij graag biologisch eet is er in Valencia genoeg keus! Er zijn meerdere biologische supermarkten die niet al te ver van elkaar liggen.

Navarro Herbolario (14.)

Onze favoriet ligt in het westen van het centrum. Deze zaak is zeer compleet met een ruim assortiment, een eigen slager, een grote thee-afdeling en niet te vergeten een horecagedeelte. Hier kwamen wij vooral de laatste dagen meerdere keren. Ze hebben onder andere een veganistisch dagmenu of een biologische hamburger met geitenkaas. De collectie taarten is ook indrukwekkend, wij telde er op een moment zo’n 23.

Ecorganic (15.)

Een andere fijne biologische supermarkt is Ecorganic. Veel schepbakken (handig als je maar een beetje rijst, kokossuiker, bonen of kruidenthee nodig hebt), aardig personeel, vers gemalen gehakt en wat goedkoper dan Navarro Herbolario. Onze favoriet waren Aioli, chips van zoete aardappel en we hebben er een handige notenmelkzak gekocht.

La Higuera (16.)

Een wat luxere natuurwinkel met aan verswaren alleen wat ham maar wel misosoep in pak (zonder toevoegingen) en de enige plek waar er chufameel verkocht wordt.

Supersano (17.)

Een leuke biologische supermarkt.

Vervoer in Valencia

Metro

Wanneer je veel met de metro reist is het aan te bevelen een 10-rittenkaart te kopen. Kopen in één van de automaten is goed te doen (Engelse taal aanwezig), alleen bepalen welke zones voldoen is een puzzel. Zone A is voldoende voor het centrum en het strand. Voor het kaartje zelf betaal je €1, je kunt hem bewaren zodat je die eventueel een volgende keer kunt opladen.

Wandelen

Wandelen is in het compacte centrum aan te bevelen, alles ligt dicht bij elkaar en zo zie je nog eens wat.

Fietsen

Dit jaar ontdekte wij Valenbisi, het fietsenverhuur systeem van Valencia. Het is een prettig systeem welke goed werkt. Door heel Valencia staan stallingen met een rijtje fietsen en een paal waarmee je een fiets kunt huren. Bij de meeste palen kun je ook een kaart kopen. Je kunt kiezen voor de Engelse taal dus het is goed te doen. Je koopt een kaart voor een week voor €13 die ter plekke uitgeprint wordt en waar een nummer opstaat. Met dit nummer en een persoonlijke pincode kun je bij alle stallingen een fiets huren. Het eerste half uur is dat gratis, daarna zijn er kleine bedragen mee gemoeid. Als je er handig in wordt rij je van stalling naar stalling zodat je nooit iets extra’s hoeft te betalen. In een leeg slot zet je je fiets neer waarna je met twee piepjes de bevestiging krijgt dat de fiets goed is terug gezet.

Op de bijbehorende app kun je precies zien waar je staat en waar de dichtstbijzijnde stalling is. Let er op, je betaalt met creditcard en er komt een borg bij van €150 die je later weer terug krijgt. De enige nadelen van het systeem: er zijn stallingen die populairder zijn dan anderen. Dat betekent dat je soms een fiets wilt huren op plekken waar er geen fietsen meer staan. Op andere plekken wil je je fiets juist terugzetten maar is elk slot al bezet. Dan is het doorrijden of -lopen naar de volgende plek, wat gelukkig niet heel ver is.

Bus

We hebben ook na 2 bezoeken nog absoluut geen idee hoe je kunt bepalen welke bus je waarheen zou kunnen nemen. Wellicht volgend jaar.

Strand

Het strand van Valencia is erg mooi! Een sierlijke boulevard en heel breed strand. Je kunt de fiets kwijt bij het strand, de dichtstbijzijnde metro is wel een eindje lopen. Het water was nu halverwege april nog ijskoud! Langs de boulevard loopt een fietspad rechtstreeks naar Alboraya en zo is de cirkel weer rond.

Seraphinite versnellerOptimized by Seraphinite versneller
Zet de site op hoge snelheid om aantrekkelijk te zijn voor mensen en zoekmachines.