...

Biologisch, wat maakt een product biologisch?

De meeste van de producten in het assortiment van ChufaNederland zijn biologisch gecertificeerd. Wat betekent dit?

Recentelijk zijn er niet-biologische producten toegevoegd aan het assortiment die er echter exact hetzelfde uitzien maar goedkoper zijn. Vandaar een blogartikel over het verschil en wanneer een product biologisch genoemd mag worden.

De meeste mensen zijn bekend met dit logo:

Biologisch gecertificeerd
Biologisch gecertificeerd

Dit logo mag niet zomaar gebruikt worden. Voorwaarden: een Skal-certificaat.

Skal is de instantie die toeziet op het gebruik van dit logo. Hoe werkt dit in de praktijk?

Eigenlijk is de kern van een biologisch logo de traceerbaarheid van het product. Je wilt eigenlijk dat je product zonder bestrijdingsmiddelen is geteeld met respect voor milieu en natuur. Maar hoe kun je dit zeker weten? De teler moet zich ook aanmelden bij de instantie die voor hen van toepassing is. Deze kijkt naar de grond, doet testen, kijkt naar de administratie en de opbrengst. Ze hebben vastgesteld dat deze teler en bepaalde hoeveelheid van de juiste grond geoogst hebben en krijgen hiervoor een certificaat. In ons geval de boer in Afrika.

Onze leverancier wilt deze oogst kopen en weer als biologisch kunnen verkopen. Ook deze leverancier moet gecertificeerd zijn en zich aanmelden. Als eerste hebben ze het certificaat nodig van de teler, om de herkomst als biologisch vast te kunnen stellen. Nu moeten ze laten zien dat er procedures zijn wat betreft opslag en binnenkomst. Er gaan ook producten uit (de verkoop) en dan krijg je een optelsom:

Inkoop – verkoop = voorraad

Dit wordt de vierkantsvergelijking genoemd en moet onderbouwd worden met documenten zoals facturen en pakbonnen. Je kunt je voorstellen dat er een niet meer biologisch verkocht mag worden dan dat er ingekocht wordt, anders wordt er niet-biologisch verkocht als biologisch en dat is een rode vlag!

Nu kopen wij weer in van deze leverancier en voor ons zijn dezelfde voorwaarden van toepassing. We moeten dezelfde optelsom kunnen laten zien, ook onderbouwd met documenten. Klopt dit, samen met alle andere voorwaarden, dan krijgen we ons certificaat!

Mits we de facturen betalen uiteraard 🙂

Je kunt ons opzoeken in het register van Skal met het Skalnummer 103376.

Hopelijk heb je nu een beeld van wat zo’n biologisch logo inhoud! De kern is de controle van de hele keten.

Seraphinite versnellerOptimized by Seraphinite versneller
Zet de site op hoge snelheid om aantrekkelijk te zijn voor mensen en zoekmachines.