Chufa en de Egyptenaren

Chufa, emmer en gerst

In een ander artikel hebben we geschreven over het gebruik van de chufa door de oermens. In modernere tijden waren het de Egyptenaren die veel gebruik maakten van de chufa. Na emmer (een oergraan) en gerst was chufa het meest gebruikte voedingsmiddel. Andere veel gegeten voedingsmiddelen waren uien, sla, carobe, vis en dadels.

Chufa werd 5000 v.Chr. al gegeten in Egypte. Afbeeldingen van de chufaplant zijn namelijk gevonden in graftombes en de chufa zelf is gevonden in de magen van oude mummies.

Rekhmire

Één van de afbeeldingen is gevonden in de graftombe van Rekhmire, adviseur van de farao’s Tutmosis III en Amenhotep II. Hij overleed halverwege de 15e eeuw v.Chr. In zijn graftombe werden veel afbeeldingen gevonden van de dagelijkse bezigheden in die tijd en één van die bezigheden was het afwegen van chufa’s of tijgernoten.

De Egyptenaren gebruikte de chufa in de keuken om op op te kauwen, te koken in bier en in recepten als dressings en broden. Tevens werd de plant gebruikt als ingrediënt in zalfjes en cosmetica, voor op de huid, voor de stoelgang en als luchtverfrisser in combinatie met Mirre.

Ook op de muur van de graftombe van Rekhmire: een recept voor een zoet hapje gemaakt van chufa.

Recept zoet hapje

Het recept welke op de muur van de tombe stond, vertaald naar nu:

Recept Egyptische broodjes anno 1550-1292 v.Chr.

Maal hele chufa’s fijn in een vijzel en zeef het meel. Voeg wat honing toe aan het mengsel en mix het mengsel tot een deeg. Doe het in een (metalen) bakblik en plaats het op een vuurtje samen met wat vet. Het is klaar wanneer het een stevige massa is geworden, het moet niet verbrand ruiken maar licht geroosterd. Laat afkoelen en snij het daarna in stukken, of vorm van te voren het deeg al in langwerpige vormen.

Onze versie van dit antieke recept:

Recept Egyptische broodjes anno nu

Egyptische broodjes gemaakt van chufa of tijgernoten
Egyptische broodjes gemaakt van chufa of tijgernoten

Het geheim van de broodjes: de structuur! Ze zijn heerlijk knapperig en ook lekker zonder beleg. Perfect voor onderweg.

Versie 1, naturel

125 gram chufameel
25 gram Arrowroot
30 gram honing
50 ml chufaolie
10 ml water
Zeezout

Het meel mengen met het zout en de olie, water en de honing toevoegen. Kneden tot een deeg en hier 2 bolletjes van maken. Een half uur bakken op 175c.

Versie 2, met specerijen uit het Midden-Oosten

Dezelfde basis als de naturel maar voeg bij het meel toe: 30 gram in stukjes gesneden abrikozen, een theelepel kaneelpoeder, 1/4 kardamon, een beetje saffraan, 1/4 theelepel anijszaad, 1/4 theelepel piment en een snufje vanille.

Ook deze in 2 balletjes kneden en 30 minuten bakken op 175c.

Van Egypte naar Spanje

Vanuit Egypte zijn de chufa’s door de Moren (voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren) meegenomen naar Spanje, in de verovering van Spanje door de Moren in de 8ste eeuw. Waar de Moren na eeuwen pas verdreven werden, was de chufa in Spanje om te blijven. Het werd de oorsprong voor het drankje ‘orxata (of horchata) de chufa’.

Bronnen:
Wikipedia
Ancientfoods