...

Informatie / FAQ

Wat is een chufa?

Een chufa is een knolletje die in de aarde groeit en wordt ook wel tijgernoot, aardamandel of Knolcyperus genoemd.

Bevat chufa gluten?

Chufa is glutenvrij.

Wat is de geschiedenis van chufa?

Chufa is een waar oervoedsel en bestaat al twee miljoen jaar. Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben ontdekt dat onze verre voorouders in Afrika leefden op een dieet van fruit, insecten en 80% chufa. Zie ook ons blogartikel Chufa en de oermens.

Vanuit Afrika is het gewas in Egypte terechtgekomen en heeft het daar een rijke historie opgebouwd. De Arabieren brachten in de achtste eeuw op hun beurt chufa mee naar Spanje.

In Spanje ging de opmars van chufa gewoon verder. Het gebied rond Valencia is door het klimaat en de bodem bij uitstek geschikt voor de teelt van chufa. In Valencia komen ook nu nog elke zomer de karretjes tevoorschijn waar je een vers gemaakt bekertje horchata kunt kopen.

De chufa van ChufaFactory komt voornamelijk uit Niger in Afrika en zo is de cirkel weer rond!

Waar smaakt chufa naar?

Chufa’s zijn van nature zoet en hebben een nootachtige smaak. Vandaar ook wel de andere benaming: aardamandel.

Hoe worden chufa’s geteeld?

Chufa’s groeien tussen de wortels van een grassoort. Dit gras groeit van april t/m september, wordt gedroogd in september of oktober waarna de chufa’s geoogst worden van december t/m februari. Na de oogst worden de chufa’s gewassen om ze te ontdoen van steentjes en zand. Na het reinigen worden ze gedurende 3 maanden gedroogd. De temperatuur en vochtigheid worden goed in de gaten gehouden en de chufa’s worden dagelijks omgeschept.

Is jullie chufa biologisch?

Het grootste deel van ons assortiment is gecertificeerd biologisch.

Is jullie chufa allergenenvrij?

Chufa is vrij van de 14 bekende en meest voorkomende allergenen, in zeldzame gevallen kan er een allergische reactie plaatsvinden. Ben je gevoelig voor bijvoorbeeld pollen dan is het aan te raden voorzichtig te beginnen.

Is chufa vegan?

Ja, chufa is een 100% plantaardig product.

Is jullie chufa raw?

Ja, het chufameel, de gepelde en originele chufa en het schaafsel en de topping zijn verwerkt zonder verhit te zijn geweest.

Kan ik ander glutenvrijmeel 1-op-1 vervangen met chufameel?

Er zijn een paar belangrijke verschillen. Chufameel is zoet van zichzelf, je kunt makkelijk de helft van de hoeveelheid suiker gebruiken. Chufameel is ook iets droger (maar niet zo droog als kokosmeel) dus het komt het recept ten goede wanneer je iets meer vocht of vet toevoegt. Een extra lepel kokosolie, wat appelmoes of puree van zoete aardappel of pompoen.

Is chufa geschikt voor diabetici?

Ja, chufa heeft een lage glycemische index waardoor de suikers en het zetmeel traag worden opgenomen. Door de vezels wordt de eetlust geremd.

Waarom zou ik chufa gebruiken?

Chufa kan voor veel mensen een waardevol voedingsmiddel zijn. Chufa is rijk aan vezels die helpen bij een goede darmwerking. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die aan paleo doen, rawfood eten, glutenvrij moeten of willen eten of vegetarisch of veganistisch willen leven.

Bevat chufa antinutriënten?

Chufa bevat een minimale hoeveelheid antinutriënten. Chufa heeft als voordeel dat het onder de grond groeit zodat het zichzelf niet hoeft te verdedigen tegen vogels bijvoorbeeld.

Wat kun je met chufameel?

Met chufameel kan je lekkere koekjes bakken of lekkere zoete broodjes maken, chufa gaat goed samen met zoet. Je kunt ook wat in je (plantaardige) yoghurt gebruiken of er rawfood balletjes van maken met wat kokosolie en gedroogd fruit.

Waar gebruik je chufaolie voor?

De olie is te gebruiken als huidolie, het is rijk aan vitamine E wat werkt als een antioxidant tegen oxidatieve stress, welke aan de grondslag ligt van veroudering.

Natuurlijk is de olie erg geschikt om bijvoorbeeld over je salade te druppelen en kun je er goed mee bakken, chufaolie kan goed verhit worden. De vitamine E in chufa zorgt ervoor dat de olie niet oxideert op hogere temperaturen wat wel geval is bij andere plantaardige oliën.

Bevat chufa omega vetzuren?

Chufa bevat bijna geen omega 3, heel weinig omega 6 en voor het merendeel omega 9. Dit is een groot voordeel van de chufa t.o.v. noten, het (gedeeltelijk) vervangen van noten met chufa kan helpen een te grote inname van omega 6 te voorkomen.

Bevat chufa mineralen?

Chufa bevat de mineralen magnesium, ijzer, zink en koper en is rijk aan fosfor, mangaan en kalium. Ook is de chufa rijk aan vezels en rijk aan vitamine E.

Waar kan de kalium die chufa bevat aan bijdragen?

Chufa is met 915 mg kalium per 100 gram chufa rijk aan kalium. Kalium draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel, het normaal functioneren van spieren en het draagt bij aan behouden van een normale bloeddruk.

Waar kan de magnesium die chufa bevat aan bijdragen?

Chufa bevat 105 mg magnesium per 100 gram chufa. Magnesium draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid, ondersteunt het energieniveau, draagt bij tot een normale werking van de spieren en het functioneren van het geheugen. Magnesium draagt ook bij aan een sterk gebit en ondersteunt de botten.

Waar kan de ijzer die chufa bevat aan bijdragen?

Chufa bevat 2.6 mg ijzer per 100 gram chufa. IJzer helpt bij vermoeidheid en moeheid, draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem, draagt bij aan een normale celdeling en ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Waar kan de mangaan die chufa bevat aan bijdragen?

Chufa is met 1.4 mg mangaan per 100 gram chufa rijk aan mangaan. Mangaan ondersteunt de opbouw van botten en het beenderstelsel, ondersteunt het energieniveau en helpt bij de instandhouding van bindweefsel. Ook helpt mangaan beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.

Seraphinite versnellerOptimized by Seraphinite versneller
Zet de site op hoge snelheid om aantrekkelijk te zijn voor mensen en zoekmachines.