Koolhydraten in chufa’s

Wanneer je op de verpakking van chufa’s zoekt naar de hoeveelheid koolhydraten, kún je denken dat de chufa rijk is aan koolhydraten. We krijgen dat ook wel eens te horen, wat voor een suikerrijk product de chufa is. Er is echter een kanttekening op z’n plaats:

Vezels!

Als je naar het gehalte aan koolhydraten kijkt op een verpakking, dan vallen daar vezels tegenwoordig ook onder. Bij onze chufaproducten is het gehalte:

 • Chufa’s en Chufameel
  61,70 gram koolhydraten waarvan 15,50 gram vezels
 • Chufameel Fijn
  64,50 gram koolhydraten waarvan 16,30 gram vezels
 • Chufameel Extra Fijn
  61,30 gram koolhydraten waarvan 13,00 gram vezels
 • Gepelde Chufa’s
  61,70 gram koolhydraten waarvan 11,20 gram vezels

Vezels zijn koolhydraten die niet worden opgenomen in de dunne darm. Vezels geven 2 kcal per gram, overige koolhydraten 4 kcal per gram. Het hoge gehalte aan koolhydraten kan dus verraderlijk zijn als je niet tegelijkertijd naar het gehalte aan vezels kijkt.

(de meeste vezels worden in je dikke darm opneembaar gemaakt, maar er is ook nog een gedeelte die onopneembaar blijven, de niet-fermenteerbare vezels en deze geven helemaal geen kcal)

Dadels, bakbanaan en zoete aardappel

Hoe zit het met andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen die vaak gegeten worden?

Er is duidelijk een verschil te zien in het gehalte aan vezels. Buiten het feit dat vezels minder kcal geven per gram, is er eigenlijk een andere eigenschap van vezels die nog veel belangrijker is:

Vezels geven een ‘vol’ gevoel!

Het verzadigingseffect van vezels

Een paar glazen appelsap is goed te doen, een paar appels in z’n geheel opeten valt niet mee. Het eten van vezels is een natuurlijke manier om je inname van voedsel te beperken tot de hoeveelheid die nodig is om je lichaam te voeden. Deze hoeveelheid wordt nu een ‘portie’.

Hoeveel koolhydraten bevat een portie?

Hoeveel koolhydraten krijg je nu werkelijk binnen? Als portie is gerekend met een schaaltje gepelde chufa’s (50 gram), 2 Medjool dadels, een zoete aardappel (al snel 250 gram) en met een beetje chips van bakbanaan (200 gram).

Nu veranderd het beeld flink… waar het gehalte aan vezels ongeveer gelijk is, blijkt de chufa opeens niet meer zo’n gekke keus te zijn als je op je suikers en koolhydraten wilt letten.

Nuttig je de chufa in de vorm van horchata en maak je het zelf, overweeg dan om met de vezels nog iets te doen zoals een koekje bakken.

Bronnen voedingswaarden:
Voedingswaarde van onze leverancier, Google en fatsecret.nl